Jul 07

Laptop Lenovo ThinkPad Edge E330 reviewLaptopurile de astazi se dovedesc a fi extrem de puternice. Daca in trecut, principala calitate a lor era mobilitatea, astazi ele ajung sa rivalizeze vechile desktop-uri. Se poate observa ca procesoarele notebook-urilor au evoluat extrem de mult. Avand putere mai mare de calcul, consumand mai putin, aceste „bijuterii” motorizeaza tot mai multe calculatoare de ultima generatie. Interesant este faptul ca tehnologia avanseaza rapid, ea devenind accesibila tot mai multor oameni. Totodata, laptopurile reusesc sa realizeze vanzari inca bune, aceasta piata fiind inca destul de atractiva. Tabletele care au invadat lumea reprezinta un „inamic”al notebook-urilor. Totusi, puterea acestora este mult inferioara, desi, in viitor, lucrurile ar putea evolua diferit.
In aceasta confruntare intre dispozitivele mobile si mai vechile PC-uri, laptopurile au un rol foarte important. Pe acest segment de piata, exista numerosi giganti I.T. care nu si-au spus inca ultimul cuvant. Este si cazul Lenovo. Desi nu este cel mai mare nume din industrie, producatorul chinez are un renume castigat datorita produselor sale bune. Urmas al celebrului I.B.M. pe piata calculatoarelor, Lenovo reuseste sa vanda bine. De asemenea, produsele sale „abunda” de cea mai noua tehnologie.
Este cazul si produsului de azi Lenovo ThinkPad Edge E330. Facand parte din cunoscuta serie ThinkPad, acesta este adresat segmentului multimedia. Venind cu specificatii deosebite, dar si cu un look frumos, Lenovo ThinkPad Edge E330 poate realiza vanzari bune. Desi nu este motorizat cu cel mai nou procesor Haswell, totusi el inglobeaza un IvyBridge foarte performant. Totodata, punctul forte al acestui produs il reprezinta combinatia dintre HDD si SSD, cunoscuta sub numele de SSH. Calculatorul ruleaza extrem de rapid, beneficiind si de un spatiu de stocare generos. Un lucru foarte atractiv il constituie faptul ca el vine la pachet cu un rucsac Lenovo, producatorul venind astfel in sprijnul celor ce vor achizitiona acest produs. Pentru segmentul sau, acest laptop este foarte bine dotat, lipsa placii video dedicate fiind singurul impediment spre trecerea sa in clasa dedicata gamerilor.

Poze Lenovo ThinkPad Edge E330

Procesor Lenovo ThinkPad Edge E330 (CPU)

Vorbim aici de un procesor puternic din seria IvyBridge. Realizat in jurul arhitecturii de 22 nm, acest CPU arata destul de bine. Tactat la 2,6 GHz, ruland pana la 3,2 GHz prin tehnologia Intel Boost, acest Intel® CoreTM i5 dual-core ruleaza aplicatiile zilnice fara „a se forta” prea mult. Desi este adresat clasei multimedia, totusi jocurile nu vor reusi „sa il ingenunchieze”. El primeste ajutor in sarcina sa de la memoria RAM de 8Gb, care ruleaza la o frecventa de 1600 MHz. Acest cuplu, bine sudat, sta la baza laptopului nostru. Apreciem totodata faptul ca acest procesor consuma foarte putin, lucru vizibil in autonomia produsului.

Placa video Lenovo ThinkPad Edge E330 (GPU)

Placa video este integrata in procesor. Acest lucru asigura incadrarea produsului in clasa multimedia. Totusi, acest lucru nu inseamna ca acest GPU se face de ras. Desi nu suporta cele mai noi jocuri la rezolutie maxima, el resuseste sa ruleze decent, chiar bine majoritatea dintre ele. In ultima vreme, observam ca solutiile Intel onboard se apropie de cele oferite de placile dedicate de la ATI sau nVidia. Intel® HD Graphics 4000 ruleaza la frecvente ce variaza intre 650 MHz si 1,1 GHz, in functie de utilizare.

Display Lenovo ThinkPad Edge E330

Ecranul acestui laptop este un LCD LED. Diagonala este de 13,3 inch, cu o rezolutie de 1366 x 768, HD. Culorile sunt calde, unghiurile de vizionare bune. Luminozitatea este si ea in limite normale pentru clasa acestui produs.

Alte Functii Lenovo ThinkPad Edge E330

  • – Punctul de atractie il constituie combinatia dintre SSD si HDD. Se obtine astfel un SSH ce beneficiaza de viteza unui SSD si capacitatea de stocare mare specifica unui HDD. Valorile de stocare sunt date de cei 16 Gb ai SSD-ului la care se adauga cei 750 Gb ai hardului.
  • – Partea de conectivitate este excelenta, produsul beneficiind de Wi-Fi 802.11 a/g/n, LAN 10/100/1000 Mbs, dar si de Bluetooth 4.0.
  • – Sunt prezente 2 porturi USB 3.0, dar doar un port USB 2.0., fapt ce arata trecerea treptata tot mai evidenta spre ultimele tehnologii.
  • – Exista si o iesire HDMI.
  • – Produsul prezinta si cititor de carduri 4 in 1.
  • – Camera video HD de 720 p constituie un alt punct forte al acestui notebook.
  • – Foarte interesant este faptul ca Lenovo ThinkPad Edge E330 nu vine cu unitate DVD interna dar nici cu tastatura numerica, acest lucru scazand foarte mult greutatea produsului care atinge doar 1,8 Kg, putin in comparatie cu alte produse cu diagonala asemanatoare. Se face trecerea spre noile tendinte de miniaturizare, dar si de eliminare a DVD-ului, care este tot mai putin folosit.
  • – Bateria este una de 6 celule, autonomia acestui produs fiind destul de buna, producatorul promitand pana la 7 ore jumatate. Ea depinde, evident, de tipul utilizarii.
  • – Acest laptop vine cu Windows 8 ca sistem de operare preinstalat. Acest lucru poate fi foarte bun pentru fanii acestui sistem, dar creste pretul total al produsului. Fanii Windows 7 sau Linux pot fi dezamagiti, ei preferand o varianta fara sistem de operare sau cu Linux, evident mai ieftina.

Unboxing Lenovo ThinkPad Edge E330

Placa video Lenovo ThinkPad Edge E330 (GPU)

Concluzie

Lenovo ThinkPad Edge E330 este un produs bun, inclus, datorita configuratiilor, in clasa multimedia. Rularea unui film, navigarea pe internet sau redactarea uor documente realizandu-se fara nici o problema. Totodata, jocurile ruleaza bine datorita placii video decente, dar si cuplului CPU-memorie RAM foarte solid. Greutatea laptopului este foarte mica, acest lucru sporind portabilitatea sa. Lenovo ThinkPad Edge E330 se dovedeste a fi o alegere inteligenta pentru cei ce au nevoie de un asemenea produs. El poate incapea lejer in rucsacul oferit cadou, dar nu numai.

 

emag Verifica Pret La: Emag verifica pret
evomag Verifica Pret La: EvoMag verifica pret
marketonline Verifica Pret La: ClickShop verifica pret
altex Verifica Pret La: Altex verifica pret

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>