Reduceri Black Friday

Vinerea Neagra!!! Un nume care, la prima vedere sperie prin rezonanta sa medievala, oarecum intunecata. Sigur este vorba de ceva rau!..ar putea spune un necunoscator. Si da! Este ceva extrem de rau…pentru preturi. Vinerea Neagra sau Black Friday spune destul de multe pentru cei familiarizati cu comertul, mai ales online si destul de putine celor care nu sunt interesati de asa ceva. Cum am spus, numele este unul cel putin ciudat. De ce vineri si mai ales, de ce negru?
MAGAZINE-BLACK-FRIDAY
Dar ce este aceasta zi? Vinerea Neagra reprezinta prima zi de vineri de dupa Ziua Recunostintei (Thanksgiving Day), o zi de reduceri uriase la produsele vandute in magazine, mai ales in S.U.A. si Canada. Ea pica la sfarsitul lunii noiembrie si reprezinta inceputul sezonului de cumparaturi pentru Craciun. Conform datelor statistice, se pare ca aceasta zi de vineri este cea mai aglomerata zi de cumparaturi din Statele Unite. Este si normal, deoarece vorbim si despre o conjunctura favorabila. Apropierea Sarbatorilor de Iarna, Ziua Recunostintei, o zi petrecuta mai ales in familie, dar si faptul ca Black Friday este o zi libera, fac din aceasta zi o sarbatoare in sine, una a cumparaturilor frenetice. Magazinele se intrec in reduceri, care mai de care mai interesante, iar cumparatorii dau efectiv buzna sa goleasca standurile. Uneori, din dorinta de a ajunge cat mai repede la produsul dorit, se produc accidente sau scandaluri intre cumparaturi. Aceasta situatie era destul de raspandita in secolul XIX sau chiar in secolul XX. Conform Wikipedia, termenul Black Friday are multiple conotatii, unele dintre ele destul de vechi si triste, care amintesc de marea criza (oricum criza este la moda si astazi) din 1869, o criza a speculatiilor financiare petrecuta intr-o vineri, destul de neagra pentru multi. Totusi, numele acesta se va consacra, avand semnificatia actuala, incepand cu 1961, atunci cand un ziar local din Philadelphia utiliza acest termen pentru a desemna faptul ca, in zilele de dupa Ziua Recunostintei au loc cele mai mari reduceri, iar traficul, si nu numai, provoaca numeroase momente infractionale. Accidentele i-au facut pe politisti sa numeasca asa aceasta zi de vineri, urmata de ziua imediat urmatoare, Black Saturday. Aceste zile de comert infloritor se soldau uneori cu numeroase victime. Incercarea de a denumi aceste zile Big Friday sau Big Saturday, pentru a le da o conotatie mai comerciala a esuat si astfel a ramas incetatenita aceasta denumire, oarecum trista la origine.

MAGAZINE BLACK FRIDAY

Important!

Magazinele cu produse IT, gadgeturi, multimedia, electronice si electrocasnice

emag-black-friday   altex-black-friday  emag-copii
 

Important!

Magazine cu produse fashion, incaltaminte si accessorii

FashionUp BLACK-FRIDAY emag-black-friday starshiners

Important!

Jucarii si articole pentru copii

noriel bebeblis bestkids

Deci Vinerea Neagra are la origine o zi in care cumparatorii dau buzna sa prinda reducerile mari din magazine, dar acest lucru uneori poate fi fatal. Treptat a ramas doar aceasta moda a reducerilor, partea negativa, neagra, disparand. Astazi, aceasta zi este una deosebita, asteptata de multi, o zi de deschidere a sezonului de cumparaturi de Craciun. Aceasa zi a prins, iar fenomenul reducerilor s-a extins in intreaga zona a Americii de Nord. Numele Black Friday a devenit astfel foarte cunoscut.

Daca la inceput aceasta zi se regasea doar la magazinele din S.U.A. si Canada, treptat ea s-a raspandit  in intreaga lume. In Europa, Anglia a fost prima care a preluat acest trend. Magazinele online au primit si ele cu bratele deschise aceasta idee, ajungand astazi sa detina un rol esential in comertul acestei zile. Romania nu putea ramane in afara fenomenului. Multe magazine locale, mai ales cele din mediul electronic, se intrec an de an sa atraga clientii cu oferte avantajoase, oferte valabile doar in aceasta zi. Fenomenul a prins destul de bine, amploarea sa fiind din ce in ce mai mare, ca un bulgare de zapada care creste din ce in ce mai mult, cu fiecare an care se scurge. Numele mari din comertul online au atatea comenzi incat este foarte greu sa le accesezi site-urile. Multi pastreaza fonduri generoase pentru aceasta zi, in speranta ca vor reusi sa achizioneze produsul visat, la un pret mult redus. Companiile castiga foarte mult prin faptul ca desfacerea de produse este foarte mare. Totodata, reclama realizata cu acest eveniment este binevenita si gratuita. Toata lumea e multumita si castigata. Clientul se alege cu produsul mult visat, iar magazinul isi vinde produsele obtinand reclama gratuita, dar si un castig consistent.

Desi e un motiv de bucurie pentru multi dintre noi, aceasta zi inseamna si violente intre cumparatorii grabiti sa ajunga la rafturi sau intre cei numultumiti ca nu au mai apucat produsul dorit. Aceste evenimente triste reprezinta legatura cu numele original al acestei “sarbatori”, care avea sensuri destul de triste. In acelasi timp, multi critici spun ca aceasta moda poate fi nociva pentru ca numerosi cumparatori vor achiziona un produs doar pentru ca este la reducere, nu pentru ca au nevoie de el. Totusi, o zi in care reducerile sunt mai mari ca niciodata, o zi in care produsele dorite au preturi mult “intrate la apa”, nu poate fi chiar atat de neagra.

Personal astept ca nerabdare aceasta zi, curios fiind sa vad ofertele de anul acesta. Si nu stiu de ce am impresia ca nu sunt singurul care gandeste asa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>