Jul 23

SSD de aproape 1 Tb – by KingstonAsa cum am spus de multe ori, tehnologia evolueaza intr-un ritm alert, extrem de alert chiar. Multi dintre noi isi amintesc de perioada in care un hard disk de 320 Gb sau 500 Gb era ceva de vis (pentru a aminti o perioada de timp mai recenta). Ulterior, ne-am bucurat cu totii de harduri mai mari, de 1, 2, 3 sau chiar 4 Tb. Aceste capacitati de stocare impresionante au reusit sa acopere nevoile fiecaruia dintre noi. Totusi, o problema a ramas: viteza de “reactie”  a acestor componente aparute in “preistoria” tehnologiei. Desi a crescut viteza de rotatie sau s-a modificat interfata acestora, totusi intreg sistemul era tras in jos de aceste vechi componente.

Iata ca, de ceva timp de acum, a aparut o alternativa: SSD-urile. Acestea, nu implica parti mecanice, in miscare, iar viteza de scriere sau de citire este una extrem de mare. Totusi, aceste revolutionare “piese” erau foarte scumpe, iar cantitatea de stocare nu era foarte mare. Practic, am castigat viteza, adica calitate, dar am pierdut cantitatea. Iubitorii de tehnologie au gasit repede o solutie de compromis: un SSD pentru sistemul de operare si un HDD cat mai mare pentru intreaga colectie de filme sau jocuri, cumparate sau copiate. Totodata, au aparut si hibrizi care incorporeaza cele doua tehnologii. Totusi, viitorul apartine SSD-urilor.

Kingston, un leader in domeniul tehnologiei, a reusit sa realizeze un SSD de o capacitate de 960 Gb. Avand numele Kingston SSDNow V310, aceasta “bijuterie” este foarte subtire, de doar 7mm, fapt ce ii permite lejer sa se regaseasca intr-un laptop. Interfata utilizata pentru conexiuni este SATA 3, iar viteza de scriere si de citire este de 485 MB/s, respectiv 500 Mb/s. Desi pretul nu este foarte mic, acest HDD fiind accesibil celor ce chiar au nevoie de asa ceva, totusi el este mult mai scazut decat ne-am fi asteptat.

                                                                     Kingston_SSDNow_V310_02

Asadar, asa cum am tot zis, lucrurile evolueaza. Capacitatea de stocare a SSD-urilor creste, iar preturile scad. Probabil nu va trece mult pana cand un SSD de 1 Tb sau chiar mai mult va deveni ceva banal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>