May 20

Telefon Nokia X reviewNokia a fost anul trecut in prim-plan. Vanzarea diviziei de telefoane mobile catre Microsoft a insemnat sfarsitul unei epoci, dar si inceputul alteia. De-a lungul istoriei sale bogate, firma finlandeza a reusit sa se reinventeze de cateva ori. Se pare ca aceasta provocare sta in fata acesteia si in acest moment. Totusi, chiar daca firma-mama Nokia nu va mai produce telefoane mobile, Microsoft va duce mai departe mostenirea sa. Linia Lumia este vedeta terminalelor mobile ce ruleaza Windows Phone 8. Posibilitatile acestui sistem de operare sunt foarte mari, existand numerosi producatori interesati de acesta. Totodata, incercarile celor de la Microsoft de a ajunge sa rivalizeze cu iOS si Android au insemnat eforturi uriase ce se traduc in produse tot mai bune si variate, lucru ce nu ne poate decat bucura.

In trecut, existau numeroase zvonuri ce dadeau ca sigura existenta unui proiect al celor de la Nokia de a realiza un terminal cu Android, in cazul esecului colaborarii cu Microsoft. Se spunea insa ca, dupa achizitionarea diviziei mobile Nokia, acest proiect va fi aruncat la cos. Nici nu se putea altfel, deoarece ne venea greu sa credem ca Microsoft va realiza un terminal capabil sa ruleze un sistem de operare al rivalilor. Dar iata ca lucrurile nu sunt chiar asa cum pareau.

Lansarea Nokia X a insemnat un eveniment extrem de interesant, deoarece acest terminal al celor de la Microsoft chiar ruleaza Android. Dar nu varianta celor de la Google, ci varianta sa Open Source. Multi dintre noi identificam acest sistem de operare cu Google, dar sa nu uitam ca acesta este bazat pe Linux si este un sistem Open Source. Asadar, Microsoft a adus in fata o interfata arhicunoscuta, folosita de ei pe terminalele cu Windows Phone 8, plus Android 4.1 Jelly Bean, varianta fara Google, cea “libera”. Google Play a fost inlocuit cu Nokia Store, fiind posibila si instalarea aplicatiilor din afara acestui magazin, Asadar, un terminal interesant, situat intre gamele Asha si Lumia. Ce aduce acest telefon? Un concept interesant, dar si un look minimalist, simplist, dar extrem de practic. Pentru ca Nokia X nu este un telefon cu pretentii de performanta extrema. El se adreseaza celor cu buget redus, iubitorilor Nokia care doresc altceva.

Poze Nokia X

Procesor Nokia X (CPU)

Acest terminal nu se remarca prin specificatiile sale. Producatorul a urmarit realizarea unui produs robust, bine construit. Cu toate acestea, specificatiile sale ii permit rularea in bune conditii a aplicatiilor cotidiene. Chipset-ul prezent, Qualcomm Snapdragon S4 Play (MSM8225), include un procesor ARM Cortex-A5, dual-core, capabil sa ruleze la o frecventa de 1 GHz. Memoria RAM prezenta are o valoare modesta, 512 Mb RAM. Desi este cam putin pentru Android, sa nu uitam ca cei de la Microsoft se pricep la optimizarea unui sistem de operare mobil, iar Android-ul prezent nu include serviciile celor de la Google. Asadar, rularea aplicatiilor uzuale nu intampina probleme.

Placa video Nokia X (GPU)

Procesarea grafica se situeaza si ea intre aceeasi parametrii. Nimic iesit din comun, accentul fiind pus pe simplitate si robustete. Asadar, remarcam un GPU Adreno 203, capabil sa ruleze ceva jocuri, dar cei ce doresc gaming mobil vor cauta altceva.

Display Nokia X

Panoul prezent este unul normal, fara nimic iesit din comun. Avem un IPS LCD de 4 inch, capacitiv si multitouch, cu o rezolutie de 480 x 800 pixeli. Unghiurile de vizionare sunt bune, ca la orice IPS, iar culorile si luminozitatea se prezinta multumitor.

Alte functii Nokia X

  • – Este prezenta o singura camera, una modesta, cu o rezolutie de 3.15 MPx, capabila si de filmari la o rezolutie 480p.
  • – Capacitatea de stocare modesta de 4 Gb poate fi extinsa cu inca 32 Gb prin slotul microSD.
  • – Conectivitatea este buna: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v3.0 cu A2DP, HS, GPS, port USB.
  • Nokia X este un terminal dual-sim.
  • – Telefonul ruleaza Android 4.1.2 Jelly Bean, varianta Open Source, plus interfata Nokia X platform 1.0 UI.
  • – Bateria de 1500 mAh asigura o autonomie buna.

Unboxing and Video Review Nokia X


emag Verifica Pret La: Emag verifica pret
altex Verifica Pret La: Altex verifica pret

Concluzii
Nokia X reprezinta un telefon interesant, prin simplul fapt ca Android ruleaza pe un terminal Microsoft. Interfata este una familiara celor ce au mai folosit telefoane cu Windows Phone. Desi nu remarcam nimic exceptional din punct de vedere al design-ului sau al specificatiilor tehnice, Nokia X reprezinta un telefon simplu, eficient, capabil sa asigure o conectare perfecta la lumea virtuala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>