Sep 30

Ultrabook Lenovo ThinkPad X1 Carbon reviewCu totii stim la ce sa na gandim cand auzim numele Lenovo. Evident, Lenovo este mult vestita firma chinezeasca care a achizitionat IBM-ul in 2005. Producatorul chinezesc detine o serie de laptop-uri foarte vasta; ele avand cate un nume de cod pentru fiecare serie. Fie ele ThinkPad Helix/Twist/Edge sau serii precum X/L/T, toate laptop-urile care poarta marca Lenovo au reusit sa satisfaca piata si nevoile utilizatorului. Astfel am putea discuta multe lucruri importante si/sau mai putin importante despre fiecare serie in parte, insa astazi ne vom indrepta atentia spre o singura serie; seria de laptop-uri X mai exact. Aceasta serie nu are prea multe modele, insa din putinele modele pe care le-am vazut, unul singur mi-a atras atentia in mod special (si nu datorita numelui). Lenovo ThinkPad X1 Carbon un nume cu tarie as putea spune. Poate pentru unii acest laptop nu vi se pare ceva special fata de varianta precedenta, insa pentru cei care nu sunt in cunostinta de cauza, cred ca este nevoie sa prezint cateva elemente ce il caracterizeaza.

In ceea ce priveste constructia de calitate si durabilitate, Carbon X1 ofera acelasi design clasic ThinkPad cu aspect de roll-cage, doar ca foloseste mai degraba fibra de carbon, decat cea de magneziu. Astfel fibra de carbon se poate face la fel de puternica ca si aluminiu, dar cu doar o treime din greutate. Un capriciu interesant de design al modelului Carbon X1, este cabalamaua, permite ecranului sa se deschida pana cand notebook-ul este perfect plat. O privire scurta la capacul din spate, ne arata ca intreaga jumatate inferioara poate fi inlaturata prin desurubare de catre restul carcasei, insa, daca doriti sa optati pentru a extindere a memoriei RAM spre exemplu, trebuie sa fiti familiarizati cu „desfigurarea” unui laptop. In ceea ce priveste conectivitatea, se poate observa sa porturile sunt intr-un numar mai mic decat fostul X1, insa inca sunt prezente cele mai importante porturi precum: AC power jack, powered USB 2.0 si un Wi-Fi switch – partea stanga – Media card reader, headset jack, mini-DisplayPort, USB 3.0 port si slotul Kensington – partea dreapta .

Poze Lenovo ThinkPad X1 Carbon

img282926_06062013160549_0

Procesor Lenovo ThinkPad X1 Carbon (CPU)

Laptop-ul vine pe doua variante de procesoare, ambele facand parte din familia Intel I Core, ambele cu seria Ivy Bridge, insa total diferite. Prima varianta este Intel Core i5-3427U, fiind un dual-core, acesta este tactat la o frecventa de 1.8 GHz si poate urca pana la 2.8 GHz in modul turbo boost. Acesta are o litografie de 28nm si un Intel Smart Cache de 3MB. A doua varianta de procesor este un Intel Core i7-3667U. La fel ca si i5 acesta este un dual-core, tactat la o frecventa de 2.0 GHz si poate urca pana la 3.2 GHz in modul turbo boost. Spre deosebire de i5 acesta are o litografie de 22nm si un Intel Smart Cache de 4MB. Ultimul lucru in comun care il au este setul de instructiuni pe care functioneaza, acela fiind de 64 biti cu extensia AVX.

Placa video Lenovo ThinkPad X1 Carbon (GPU)

Atat varianta cu procesor i5 cat si cea cu i7 dispun de aceeasi placa video. Aceasta face parte din seria Intel HD Graphics, cu numele de cod Intel HD Graphics 4000. In ambele variante, placa video functioneaza la o frecventa de 350 MHz, si poate urca pana la 1.15 GHz. Ambele variante au suport pentru 3 display-uri si tehnologie Intru 3D.

Display Lenovo ThinkPad X1 Carbon

Ambele variante dispun de acelasi tip de display. Acesta este reprezentat de un tablou de tip LCD LED – mat – de 14 inch masurati in diagonala si o rezolutie de 1600 x 900 pixeli in format HD+. Avantajul ecranului mat fata de cel glossy, este ca poate fi privit cu usurinta si in lumina puternica, fara a prezenta reflectii care obosesc ochii. In ciuda avantajului panoului mat, culorile sunt distorsionate putin atunci cand panoul este aplecat in fata/spate (lucru neexistent la panourile IPS), insa constrastul este foarte buna, iar unghiurile vizuale sunt reusite.

Alte specificatii Lenovo ThinkPad X1 Carbon

  • Memoria RAM de tip DDR3 are o capacitate de 8 GB pe ambele variante, insa frecventa difera, varianta i5 avand o frecventa de 1333 MHz, si 1600 MHz pe i7.
  • Varianta cu i5 detine doua HDD-uri, unul fiind de tip SSD cu o capacitate de 128 GB, si al doilea de tip SATA3 o capacitate de 256 GB; varianta cu i7 detine un singur HDD de tip SSD cu o capacitate de 240 GB.
  • Ambele variante dispun de acelasi sistem audio Dolby Home Theater v4.
  • Ambele variante functioneaza fie pe sistemul de operare Microsoft Windows 7 Professional/Home Premium (64 biti) sau Microsoft Windows 8 Pro (64 biti).
  • Bateria din 4 celule masoara o autonomie de pana la 8 ore intregi.

Unboxing & Video Review Lenovo ThinkPad X1 Carbon


emag Verifica Pret La: Emag verifica pret
evomag Verifica Pret La: EvoMag verifica pret
marketonline Verifica Pret La: MarketOnline verifica pret
altex Verifica Pret La: Altex verifica pret

 

Concluzie

Desi vine in doua variante, si dispune de anumite specificatii tehnice diferite,  Lenovo ThinkPad X1 Carbon este un ultrabook in tot sensul cuvantului. Acesta detine un display confortabil si bun, o tastatura ergonomica, precisa si foarte practica, si un sistem audio foarte clar. Dupa parerea mea, un gadget de tip must-have pentru toate persoanele ocupate cu navigatul permanent pe internet.  Lenovo ThinkPad X1 Carbon demonstreaza ca este super util si practic, foarte usor de purtat dintr-un loc in altul, si totodata foarte simpatic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>